Vinter på Fjällsport

Vinter på fjällsport

Soliga dagar på tur, nypistade vita backar, fluffig nysnö eller ett ack så viktigt träningspass i snålblåst?

Dagarna och aktiviteterna under vintersäsongen ser ofta olika ut. Ena dagen behöver du en skön tursko som håller värmen och sitter bekvämt på foten, den andra dagen vill du ha en hård alpinpjäxa som kanske inte är den skönaste toffel du haft på dig, men den hjälper dig pressa skidorna under dig så g-krafterna riktigt suger när du susar ner för berget.

Oavsett om du är nybörjare och vill ha något bekvämt och funktionellt som hjälper dig svänga eller om du är en avancerad åkare som behöver skidor som bara ger och ger när du pressar dem kan du komma in och få hjälp att hitta rätt av oss på fjällsport.

Vill du hyra eller köpa skidor - kom till oss!

Vi hyr ut och säljer längdskidor, turskidor, toppturskidor och alpinskidor. Självklart har vi pjäxor, stavar, hjälmar, googles, ryggskydd, sond, trancievers och övrig utrustning för ändamålet också. Hos oss får du professionell hjälp av erfaren personal när du ska välja utrustning. Vi tycker det är viktigt att du köper rätt utrustning när du väl bestämt dig för att investera i sporten. Den ska hålla i många år och du kommer förhoppningsvis spendera många timmar tillsammans med den.

Sportaffär & skiduthyrning

Turskidor

Turskidor kan översättas till vandringsskidor. Dessa ska inte förväxlas med topptursskidor. För att uppleva fjället och vidderna på långa eller korta turer genom skog och uppför berg är det en god ide att lämna längdskidorna hemma och knäppa på sig en lite bredare och mjukare skida som lätt tar dig fram över snön. Dessa finns som vallningsfria med “fiskfjällsmönster” eller skins som fästzon, det går även att köpa vallningsbara skidor om man föredrar att valla själv.

Turspåren är opistade och ibland är du den första som bryter snötäcket bredvid ledkryssen. Då är det viktigt att ha en stav med stor truga som inte sjunker igenom snön.

När du ska bege dig ut efter ledkryss är det viktigt att du tänker till en extra gång innan du ger dig iväg. Vädret slår snabbt om och en solig, molnfri dag kan övergå till snöstorm och full White-out (när allt är vitt och du inte ser längre än skidspetsarna) på väldigt kort tid.

Stålkant eller inte?

Stålkanten gör att du får bättre grepp när du åker nedför. Den hjälper dig när du traverserar (lägger slag) på väg upp. Om du åker med hund rekommenderas att du åker med en skida utan stålkant, alternativt att du rundar av och slipar ner stålkanterna. Vi kan göra det i verkstaden ifall du inte vill göra det själv.

Alla våra turskidor vi har till uthyrning har i dagsläget stålkant. Vill du köpa dig ett par har vi ett mycket bredare utbud av både pjäxor, stavar och skidor till försäljning.

hur klär jag mig?

En tur med turskidor är en förhållandevis långsam, njutbar tur om man skulle jämföra med ett konditionspass på längdskidor. Det viktiga är att du kan reglera temperaturen på kroppen så du varken fryser eller blir blöt av svett. Det är vanligt att man klär på sig för mycket i början av turen och efter några hundra meter stannar och tar av sig något lager när man fått upp värmen.

Älskade underställ

Närmst kroppen har du underställ i ull eller syntet. Ull håller dig varmare medan syntet har en bättre fukttransporterande förmåga. Det finns underställ i merinoull som är stickat som ett nät för att hålla värmen samtidigt som den transporterar fukt och reglerar kroppstemperaturen. Det är min personliga favorit, har på mig ett i skrivande stund faktiskt.

Mellanlager har du efter intensiteten i aktiviteten och hur frusen du är utav dig. Det finns plagg i både syntet och ull. Kanske ska du ha ett par förstärkande shorts?

Skydda dig mot vinden. Den kan vara jobbig.

Ytterst tar du på eller med vindtäta kläder som du enkelt kan få bra ventilation i när du blir varm i en uppförsbacke. Luva på jackan kommer du vilja ha när vinden överraskar över krönet. När det är dags för fika eller turen börjar gå nedför är det en bra idé att svepa en varmare jacka om sig. Det finns bra jackor som går att komprimera i en påse så den inte tar så stor plats i packningen.

Varma fötter - glatt humör

Glöm inte ett eller två par bra strumpor! Man måste inte ha dubbla strumpor i skor och pjäxor, men många vill ha det, både för att minska friktionen mot foten och för att öka värmen. Det ska kännas bra för dig och du avgör vad du vill ha.

Lämna vardagsplagget i eko bomull hemma

Undvik bomull. Det suger åt sig kroppsfukten, det blir blött och tungt utan att värma. Alla svettas vi, bomull och svett är en dålig kombination när man är ute på tur.

Packlista?

Svenska Turistföreningen har sammanställt en bra lista på vad du bör ha med dig. Du hittar den här.

Kolla gärna in videon nedan där Lars Svanerud berättar om vad han har med sig i sin ryggsäck när han går på tur!

 

 

Vinter på Fjällsport