ROCKEN

Juni har präglats av ett relativt varmt väder vilket vi alla förtjänat efter ett år med minst sagt tveksamma väderförhållanden.

Fiskelyckan som rapporterats in hittills denna sommar har varit lika varierade som aprils väder men på det stora hela har fisket varit gynnsamt.

För flugfiskarna har Elritsan (blindsillens) lek varit i fokus den sista tiden och det har dängts större streamers i alla möjliga färger, men gärna oförtyngda varianter i mörkare färgskala, och för min egen del har utdelningen varit utmärkt.

Det alla väntar på just nu är naturligtvis kläckningen av “rocken”, alltså större dagsländor som kläcker i både stilla och strömmande vatten, med lite olika intervall. Närmast på schemat är kläckning av Vulgata som sker i stilla vatten och om några veckor är det Danican som drar igång i strömmande. Dessa är våra största dagsländor som lockar upp de grövre fiskarna under en begränsad period.

För att komma åt detta fisket på bästa sätt kan man ta sig ut med båt, som alltid funkar bra men det optimala sättet att komma ut är genom att långsamt paddla omkring på sjöarna med en flytring. Båda dessa går att hyra hos oss genom att klicka här. Vi har båtar i Gevsjön, Åresjön och Tegeforsen (de två sistnämnda bör vara tillgängliga inom några dagar) men flytring kan du ta till vilken sjö som helst, ex. Norensjöarna där kläckning börjat observerats, likaså i Gevsjön och i Häggsjön m.f.l.

Vilka flugor är det som gäller under denna period?

I sjöarna är det varianter på Vulgatan som gäller: Mayflies, Vulgata och Wulff kan flugorna heta. Men det kläcker även i strömmande vatten just nu men lite mindre sländor så där kan ni med fördel fiska: Vassländor, Stor Åslända och Gul forsslända. På bilden ovan är de vänstra för stilla vatten och de högra för strömmande. Om ni vill ha mer frekventa uppdateringar på förhållandena och vad som kläcker här uppe så har vår kollega Jon Hansson en blogg på sin hemsida där ni hittar ännu mer information om fisket under er vistelse i Åredalen med omnejd, vilket är en av Sveriges bästa platser för naturlig öring och röding.


Saknas någon utrustning inför fisket? Är det slut på torrmedel för torrflugorna eller har tafsarna formats till en fjäderdämpare efter alldeles för lång förvaring på rullen? För flugfiskaren finns allt ifrån 2-handare för fisket efter lax- eller vandringsöringen på hösten till FC tafsar i 7x (mycket, mycket tunt). Vi har fyllt på våra fluglådor men det gäller att vara ute i god tid då imitationerna på de stora dagsländorna i princip tar slut varje år. Se också till att ni har fräscha, tunna tafsar & tafsmaterial med er ut, och att torrmedlet inte är slut.

För er som inte flugfiskar går det utmärkt att komma åt detta fiske också, genom att knyta ihop en bombarda/kastdubb. På detta sättet kan ni njuta av kläckningsperioder även med haspel/kastspön. Om ni funderar på vad detta är och hur man gör, så kom in så kan vi gå igenom det här och vill ni så kan vi även knyta ihop uppsättningar åt er, så det enda ni behöver tänka på är att knyta på flugorna!

För er som inte varit in på en stund så har det hänt mycket med utbudet, kom gärna in och hälsa på!

Skitfiske!

/Max

Föregående
Föregående

Vulgatan har börjat

Nästa
Nästa

Berättarkväll på naturum