Längtan efter Långfärdsskridskor

Förb*nnade is! ..Eller?

När jag har vaknat nu ett par mornar har marken varit lätt frusen och bilrutan haft en beläggning av gråvitt pansar. Muttrande skrapar jag rutan och bannar mig för att jag inte varit förutseende med motor- och kupévärmare. Många av er läsare har långt bort till första snön och skrapande av isiga rutor, men här hos oss låg det snö i backen i lördags och det är frost var och varannan dag. Men istället för att fortsätta muttra har jag kommit på att is.. det är ju kul! Så jag har börjat plocka fram skidor och skridskor för att de ska vara redo när vädret faller ned.

Som många av er redan vet börjar vintersäsongen ofta med längdpremiär i Vålådalen följt av att sjöarna fryser och fjälltopparna vitnar. Det först- och sistnämnda skedde i helgen som var och vi har redan hunnit preparera skidor till er, så vi kan väl säga att vintersäsongen 22/23 har smugit igång?

En grad celcius upp eller ner per 100 meters höjdskillnad

Det jag är mest otålig inför just nu är att det ska bli blank is på sjön nedanför huset mitt. Isen brukar lägga sig först på Ånnsjön och Ottsjön, sen tjocknar den även hemma på Bodsjön. Ju högre antal meter över havet desto kallare lyder regeln.

Har vi tur får vi även i år riktigt fina isar att åka på. De senaste åren har bjudit på helt underbart vackra dagar (och helt underbart iskalla) under relativt korta perioder. Vi önskar ju oss kyla utan snö så isarna blir blanka och fina innan vi otåligt stampar efter snö i mängder.

Äntligen dags att plocka fram den “kalla” utrustningen

Jag har plockat fram skridskor, pjäxor, isdubbar, ispik, pannlampa och ryggsäck med inbyggd stol - de var enkla att hitta. Skridskorna ska få sig en slip!

Behöver du slipa dina? Lämna in dem hos oss så slipar vi dem gärna. (Hockeyskriller hänvisar vi till Röjsmohallen i Järpen).

Sen ska jag gå igenom mina skalkläder och se hur de ser ut, jag tror inte jag tvättade dem efter förra säsongen, jag var så ivrig att kasta på mig fiskeutrustningen då.

Är utrustningen redo?

Kom ihåg att tvätta era funktionsplagg och göra dem redo för ytterligare en säsong! Är de smutsiga förlorar de sin tekniska förmåga (den vi betalar dyra pengar för). Tvätta sedan in eller spraya på impregnering, se till att de är snälla mot miljön. Vi hjälper dig hitta rätt om du besöker oss i butiken.

Sen måste jag se över hur skinnet i mina handskar ser ut, de behöver förmodligen en omgång med smörj. Hur ser dina skinnplagg ut?

Kort men ack så värdefull tid!

Då säsongen ofta är ganska kort är det många som föredrar att hyra skridskor istället för att köpa ett par egna. Såklart kan man åka skridskor på isen under hela vintern, svårigheten är ofta att det ligger så mycket snö ovanpå att isen inte går att komma åt. Är förhållandena bra så kommer isen fram av vårsolen nångång i mars-april, den är lite knöligare då men oj vad fina dagar man kan få!

Visste ni att vi hyr ut långfärdsskridskor?

Vi hyr ut skridskor och tillhörande pjäxor. Det är en BC(Backcountry) bindning monterade på alla våra hyrskridskor och således passar turpjäxor till denna bidning, så ni som planerat använda era skatepjäxor behöver köpa ett par egna skridskor och montera en längdbindning på dem, Vi kan hjälpa till med monteringen.

Det är ofta väldigt kallt när man är ute på isarna och det är skönt med en varmare turpjäxa istället för en snabb längdpjäxa, men stabiliteten i exempelvis en skatepjäxa är bättre för den “skatande rörelsen” i ett skridskoskär men pjäxan är ofta iskall att åka i. Som vanligt får vi väga komfort mot prestanda och bestämma oss för vilken typ av upplevelse man är ute efter. Jag rekommenderar en bekväm turpjäxa till långfärdsskridskor, det blir ofta lugna mysiga turer i behaglig takt.

Till sist, Säkerheten först

Sist men inte minst vill jag såklart påminna om säkerheten. Ha ALLTID isdubbar redo att användas runt nacken när du beger dig ut på isen.

  • Isdubbar till varje person, ska sitta uppe under hakan så de är lätta att nå.

  • Ispik, det finns både teleskop varianter och fasta (som på bilden ovan).

  • Ryggsäck med midjerem och gärna grenband.

  • Vattentätt packat ombyte i ryggsäcken.

  • Livlina utanpå ryggsäcken som du fäster ena delen i dig själv, på ryggsäcken exempelvis, så den sitter kvar om du behöver kasta den.

  • Fäst en karbinhake på en plats du kan nå till ifall du behöver koppla på dig en livlina som kastas till dig.

  • Fika, både en säkerhetsåtgärd och mysfaktor.

  • Karta och kompass ifall du ska bege dig längre bort än den kända viken.

  • Packa mobiltelefonen i ett vattentätt fodral, och håll den nära kroppen så batteriet inte laddas ur pga kylan.

Ge dig ut på säkra isar. Vet du var det strömmar någonstans? De flesta sjöar har ett in och ett utlopp från och till en annan sjö där vattnet rör sig mer och isen har svårare att lägga sig och bli bärande.

En del åker med flytväst, och jag kan tycka att när det är som 2020 var, alltså -30 grader när vi var ute och åkte skridskor, är det MYCKET trevligt med en värmande flytväst mot kroppen.

Var aldrig ensam på isen, och ha med en livlina så nån kan dra upp dig eller du kan dra upp någon annan om nån av er går igenom.

Vi säljer all säkerhetsutrustning i butiken, och nytt för i år är att vi även hyr ut säkerhetsutrustning till er som bara ska ut någon enstaka gång!

Är du säker är det lättare att slappna av och ha roligt

Du är alltid ansvarig för din egen säkerhet. Det blir mycket roligare för alla i gruppen om var och en tar sitt eget ansvar och kommer väl förberedd. Då kan alla fokusera på att ha roligt istället för att vara oroliga att något ska gå illa.

Jag kan tipsa om en facebookgrupp, Isnördar i Västjämtland, där är det många som delar med sig av rapporter och tips i vårt område.

Vi ses på isen!

Foto av mig som tar ett foto

Caroline Mattsson

Föregående
Föregående

Till helgen öppnar åres skidsystem

Nästa
Nästa

Fubuki 2022 2023